Karlovarský knedlík

Recept

Ingrediencie 

  • 20 rožkov

  • 5 vajec L

  • 500 ml mlieka

  • 100 g masla

  • soľ

  • čierne korenie

  • jeden zväzok veľkolistej petržlenky (keď budú mať len kudrnatú, tak kúpte kudrnatú, svet sa nezrúti)

  1. Potom, čo sa vrátite z obchodu, rožky položte na kuchynskú linku a do ďalšieho dňa na ne zabudnite. Tento recept bude fungovať s percentovými, vodovými, kvantami vyrábanými rozkami z každého obchodu, ale keď máte po ruke hipsterskú pekáreň (napríklad Yeme), kde robia maslové rožky, výsledná knedľa bude rozhodne lepšia.

  2. Na druhý deň rožky nakrájame na kocky podľa nálady. Nehovorím, aby to boli kocky veľké ako celý rožok, ale nejaká variabilita nie je na škodu. Väčšie kocky, malé kostičky, pri 20-tom rožku tá veľkosť bude aj tak variabilná a tak to je (podľa mňa) dobré.

  3. Rožky dajte do veľkej misy. Posoľte, pokorenťe a pokropte mliekom. Premiešajte a nechajte mlieko vsiaknúť.

  4. Kým si rožky užívajú mliečny wellness, žĺtka oddelíme od bielkov. Dávame pritom pozor, aby sa ani kúsok žĺtka nedostal k bielkam. Nevyšľahávame ich. Keby sa stala takáto nehoda, so škrupinou viete väčšinou žĺtok z bielka vyloviť. Keď sa cítite neisto, pripravte si 3 nádoby: jednu za žĺtko, jednu dočasnú nádobu a jednu nádobu na bielka. Bielko najprv oddelíte do dočasnej nádoby a potom prelejete po každom úspešne oddelenom vajci k ostatným bielkam. Kebyže sa stane nehoda, bielko vyhodíte, nádobu umyjete a pokračujete s minimálnou stratou ďalej.

  5. Bielka vyšľahajte so štipkou soli a dvoma-troma kvapkami citrónovej šťavy na pevný sneh.

  6. Pridajte do zmesi žĺtka, rozpustené maslo, nasekanú petržlenku (najemno aj so stonkami, kľudne) a vyšľahané bielka. Rukami pomerne jemne všetko vymiešajte do vláčnej hmoty. Proste, cieľom je dosiahnuť rovnomernú distribúciu petržlenky. Bielka a maslo dodajú dosť vlhkosti, aby sa zmes spojila. Pocitovo nemôže byť suchá, nemá z nej kvapkat, ale nemala by byť suchá. Keď sa vám zdá, že rožky vypili viac mlieka, ako by sa patrilo, ak, tak troška prilejte. Po 10ml doslova.

  7. A teraz ide otravná časť. Knedlíky potrebujeme vyformovať. K tomuto kroku odporúčam pomocníka, ktorý bude mať za úlohu napínať potravinársku fóliu.

  8. Na pracovnej doske alebo kuchynskom stole si rozprestrite potravinovú fóliu. V závislosti od šírky potravinárskej fólie dajte adekvátne množstvo "cesta" na fóliu. Nechajte z oboch strán dostatočný okraj, asi 2-3 centimetre. Jednak zmes bude mať tendenciu chcieť ujsť bokmi, ako ju budete rolovať, a jednak potrebujete dostatočné množstvo fólie, aby ste vedeli zrolovať zmes do valca.

  9. V ideálnom svete vám pomocník bude držať rolku, kým vy budete rolovať, ťahať a rolovať trochu viac. Chce to cvik a je to frustrujúce, pripravte sa na to.

  10. Knedlíky varíme v osolenej vode 25 minút, alebo v hrnci s naparovacou vložkou na pare 25 minút, alebo v trúbe so schopnosťou generovať paru 25 minút. V prípade pary je prakticky nemožné knedlíky prevariť. Možno keby ste ich tam nechali hodinu, ale rozhodne, čo sa varenia týka, znesú celkom veľa.

Pro tip: knedlíky sa dobre mrazia. Vytiahnuté z trúby ich len nechajte vychladnúť a potom buchnite do mrazničky. Ohrejete ich ďalšou rundou naparenia (15-30 minút). Sú skvelé aj nakrájané na kolieská a opečené do hneda, na masle. Zvonka chrumkavé a z vnútra vláčne.

Previous
Previous

Divinové ragú - Divinový guláš

Next
Next

Dutch baby