Dutch baby 

Boha, to je príšerné meno! 

Je to prvá vec, čo napadne bežnému Európanovi. Že holandské dieťa. Žiadne dieťa to pritom nie je.  Krátke štúdium ukáže, že je to niečo ako palacinka. To určite. Podobá sa to na palacinku asi ako paprika. Briti majú niečo podobné a volá sa to rovnako príšerne. Yorkshirský puding. Videli tam na ostrovoch niekedy puding?! 

Napriek všetkým pochybnostiam, recept je náramne podobný palacinkám. Múka, vajcia, mlieko, cukor, štipka soli, len v troška iných pomeroch. Dokonca sa obe jedlá pečú na (alebo v tomto prípade v) panvici. 

Ale Boha, to ani európske nie je! Zas tá Sorosovská Amerika! Už mi to dáva zmysel! Je to palacinka, ktorá emigrovala do USA, tam sa nafúkla, dala sa na cukrovú diétu a potom zdrhla na sever do Kanady, kde ju objavili chlapci z Joe Beef. Tí si povedali, že priniesť k stolu gigantickú (palacinku) v rozpálenej panvici je dosť cool a aby tomu nasadili čerešničku, povedali si, že sladké verzie (viete, s ovocím, šľahačkou a podobnými somarinami) sú pre deti, ozdobili túto palacinku s foie gras, syrom comté a javorovým sirupom. Jedna vec je istá, sú super na sladko, ale geniálne sú na slano s kačacími srdiečkami ala Stroganoff. 

Utekajte si kúpiť liatinovú panvicu, nájdite návod, ako ju pripraviť na varenie a bon voyage! 

Recept 

Ingrediencie 

  • 160ml plnotučného mlieka (nie polotučného, nie polotučného, ale plnotučného mlieka z kravy, nie z orechov, vločiek, ale z kravy – bezlaktózové je akceptovateľné) 

  • 90g hladkej múky typu T650 (alebo klasickej hladkej, malo by to fungovať) 

  • 1 lyžica cukru pre sladkú verziu, pol lyžice pre slanú verziu 

  • 3 veľké vajcia 

  • Štipka soli 

  • Štipka mletej škorice (len nie pre mňa, nenávidím škoricu) 

  • Čerstvo nastrúhaného muškátového orieška (fakt máličko) 

  • 1-2 lyžice masla, v závislosti od veľkosti vašej panvice 

 

Pár slov k panvici. 

Budete potrebovať panvicu ľubovoľnej veľkosti, pre maximálny showman efekt niekde v rozmedzí 20-25 cm v priemere. Viete spraviť aj mini Dutch Baby (jeej Mini Me!), čo je úplná pecka, poneváč každé dieťa môže mať vlastnú šancu sa popáliť na žeravom železe, ale hlavne to vyzerá sexy a zlato. Koľko cestička ide do panvice, musíte zistiť osvedčenou metódou pokus omyl. Odporúčam dať plech na pečenie pod panvicu, pokiaľ sa chcete vyhnúť tvrdému drhnutiu trúby, malovke a vysvetľovaniu hasičom, že ste si odskočili na záchod, kým sa vám robia palacinky. 

Pár slov k panviciam ešte. Potrebujete panvicu s nelepivým povrchom. Inštinktívne by ste chceli použiť svoju teflonku z Kauflandu. To by bol veľmi zlý nápad. V prvom rade preto, že trúbu predohrievate na pekelných 230°C a Teflon nemá rád teplo, v druhom rade preto, že Teflon je celkovo taký ufňukaný materiál. Škaredo sa na neho pozriete a bum, je poškriabaný. Nem dobré. 

Budete si musieť zaobstarať liatinovú alebo oceľovú panvicu. V oboch prípadoch sa musíte naučiť, ako panvicu pripraviť na varenie, aby bola nelepivá a ako sa o ňu starať. Je to dobrá otrava v prdeli, ale oplatí sa. Rozhodne lepšie ako meniť každý rok teflonovú panvicu. 

Postup  

Trúbu predohrejte na 230°C spolu s panvicou. 

Tyčovým mixérom rozmixujte všetky ingrediencie okrem masla. V tyčovom mixéri ste pravdepodobne dostali nejakú špeciálnu nádobu, do ktorej sa hlavica mixéra zmestí ľahko. Múka pôjde prvá do nádoby. Potom vajcia, mlieko, cukor, soľ, muškátový oriešok a škorica (opäť, fuj). 

Panvicu opatrne vyberte z rozpálenej trúby. Nepoužívajte tie rukavice (chňapky sa to tuším volá). Zaobstarajte si kuchynskú utierku (alebo látkovú detskú plienku), preložte ju na veľkosť, ktorá pokryje a prekryje celú vašu dlaň. Máte dokonalú chňapku, z ktorej vám tak ľahko nevypadne žeravá panvica. 

Dajte panvicu na sporák, pridajte jednu poriadnu lyžicu masla a uistite sa, že nakláňaním panvice ju celú poriadne vymastíte. Keby vám maslo vychladlo do bodu, že sa prestalo peniť a nestihlo sa rozpustiť, zapnite plyn a rozpustite maslo. 

Nalejte cestíčko a šupnite do trúby. 

Pečte 10 minút pre mini (cca 10cm panvička) po 15-20 minút pre 25 cm panvicu. Po 15 minútach checknite farbu, keď pripálený vrch a spodok vyzerá surovo, stiahnite teplotu. 

Vytiahnite z trúby, odožeňte deti a pre showmanship podávajte priamo v panvici. Keď ste spravili kus dobrej práce pri príprave panvice, Dutch Baby by sa malo ľahko vyšmyknúť na tanier. 

Stále ste tu? Recept na topping je inde. 

Previous
Previous

Karlovarský knedlík

Next
Next

Stroganoff z kačacích srdiečok