Jahňacie lýtko s tymianovým jus
To je všetko?!
Vyzerá podozrivo jednoducho...
Tá omáčka na obrázku vyzerá fantasticky. Nie, nemôže to byť také jednoduché. Thomas Keller varil niečo podobné a iba samotné video na YouTube malo viac ako hodinu. Možno mi to proste nedochádza.
Prekladať kuchárky cez Google Translate je asi tak spoľahlivé ako dúfať, že Andrej Danko vyprodukuje zmysluplnú vetu, čiže nie príliš. Prekliati Francúzi a ich slova s 20timi výrazmi. Stačí sa pozrieť na názov jedla! Konfitované jahňacie! Možno som preskočil niekoľko rokov alebo celé učebné osnovy v škole varenia (inými slovami, nikdy som nenavštevoval školu varenia), ale keď som to naposledy cekoval, konfitovanie bola technika varenia v tuku. Ale toto sú pokyny na pomalé dusenie! Ale možno sa mýlim. Ten chlap je MOF; Ak niekto vie, ako uvariť kus jahňacieho (alebo celé jahňa), je to on.
Čo je to MOF, pýtate sa? Je to niečo zo sveta Star Wars? Nie tak celkom. Je to trochu zložitejšie. MOF je titul, ktorý môžu šéfkuchári a remeselníci vyhrať raz za 3-4 roky. Titul sa vyhráva, ako raz povedal Anthony Bourdain, v brutálnej, neprimerane energickej súťaži, ktorá proti sebe stavia stovky špičkových šéfkuchárov. Niekoľko tých, ktorí prežili, získa titul MOF: Meilleur Ouvrier de France – majster remeselník Francúzska.
Ako sa ukazuje, najnáročnejšou časťou receptu je príprava teľacieho vývaru (ktorý sa uvádza iba ako ingrediencia). Prirodzene, ako väčšine ľudí, sa mi v chladničke neváľa teľací vyvar. Použil som hnedý kurací vývar, ktorý som upgradeol pridaním niekoľkých želatínových listov aby som dosiahol požadovanú viskozitu. Inak je tento recept tak jednoduchý ako sa len dá. Navariť by ho mal byť schopný každý, vrátane výložky bozkávajúcich kapitánov.
P.S. Počas procesu varenia sa vyškvarí pomerne veľa tuku, takže možno práve vďaka tomu hovorí recept o konfitovaní.