Kuracie frikasé so šalotkami
Na papieri to vyzeralo jednoducho.
Kura, šalotka, trocha vína, trocha smotany a trocha masla.
Nie je to zoznam ingrediencií, ktorý by človek očakával od kedysi veľmi slávnej, veľmi drahej a veľmi, veľmi tradičnej (francúzskej, nie Andrej Dankovskej) reštaurácie Lutèce.
Recept bol krátky a vyzeral pomerne jednoducho. Znervóznel som. Trocha neskoro, ale predsa, som si uvedomil, že vybrať si tento recept pre svoj debut tvorcu anonymného food contentu mohla byť celkom slušná chyba. Chyby sa pravdepodobne stanú.
A aj sa stali. Pre začiatok, šalotky mali by finishnuté jarnou cibuľkou. Výsledné jedlo mohlo byť pred konzumáciou aj odfotené, pekne naaranžované na tanieri. Frontálny útok hladnej rodiny prežil len nie moc sympatický kúsok kuracieho prsa.
Jednoduché recepty majú jeden vstavaný problém: nemôžete sa schovať za pol tony petržlenovej vňate alebo pažítky, alebo iných trikov. Každá jedna chyba, ktorú spraví ašpirujúci kuchár sa naplno ukáže a je zvýraznená jednoduchosťou celého jedla.
Čim je toto jedlo také výnimočné, že sa ho pán Soltner rozhodol zaradiť na svoje menu, predávať ho bohatým a
slávnym (spolu s fľašami vzácneho a drahého vína)?
V princípe je to kura s cibuľou a výpekom. Skoro ako jedlo z detstva (a menučkárne) Netreba ďalšie slová, taká (skoro národná slovenská) klasika (na steroidoch), ktorá bude fungovať a aj funguje.
Pán Soltner odporúča podávať toto jedlo s alsaskými rezancami, ale ryža funguje tiež excelentne.
Pro tip: použite pri varení fľašu veľmi pitelného vina. Máte aspoň výbornú zámienku fľašu doraziť. Ešte nikto nedobil svet za triezva, neskúšajte to ani vy.